Trojská botanická zahrada slavnostně pokřtila vína ročníku 2016 a oslavila osmé narozeniny expozice výroby vín z vinice sv. Kláry

Botanická zahrada hl. m. Prahy je jednou z mála botanických zahrad, jejíž součástí je 3,5 hektaru rozsáhlý produkční vinohrad. Od roku 2009 se celá úroda zpracovává v místním sklepě vybaveném nejmodernější technologií. Kombinace dlouhé tradice, výjimečné lokality i technického zázemí jsou zárukou produkce vína, které každoročně získává mnohá ocenění v Česku i v zahraničí.

V roce 2017 bylo víno z trojské botanické zahrady poprvé zařazeno do nabídky Vinného klubu Bokovka. Díky této spolupráci získala vína ročníku 2016 tři vzácné kmotry: režiséra Jana Hřebejka, uměleckého fotografa Tono Stana a someliéra Bokovky Romana Novotného. Ti se dnes zúčastnili slavnostního křtu vín ročníku 2016 i oslavy osmého výročí otevření sklepa s expozicí výroby vín.

První lahve vyrobené z hroznů sklizených v roce 2016 byly otevřeny na konci května. Postupně se představilo šest odrůdových vín a tři cuvée. „V nabídce vín ročníku 2016 jsou tradiční odrůdová bílá vína a dvě růžová. Letošní novinkou jsou pak dvě cuvée: Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a Sauvignon, Muškát moravský, Ryzlink rýnský. Obě sklidila úspěch na vinařských soutěžích a získala ocenění v podobě zlatých medailí,“ představil nabídku nového ročníku Martin Beránek, vedoucí vinice sv. Kláry. K tomu dodal: Vína z vinice sv. Kláry tak dokazují, že vína z pražských vinic mohou co do kvality konkurovat vínům z nejlepších českých i moravských vinařských oblastí.“

Rok 2016 byl z pohledu vegetačního cyklu a sklizně spíše průměrný až lehce nadprůměrný. Díky příznivému průběhu počasí hrozny vyzrály do vynikající cukernatosti. Výhradně ruční sklizeň proběhla na přelomu září a října a celkem při ní bylo sklizeno 23 615 kg hroznů, ze kterých po zpracování vzniklo 20 tisíc lahví o objemu 0,5 l. Většina vín je zátkována speciálními skleněnými zátkami.

Víno z vinice sv. Kláry bylo v tomto roce krátkodobě zařazeno do nabídky Vinného klubu Bokovka v Praze. Modrý Portugal 2016 rosé se v květnu stal součástí vinných specialit této známé vinotéky. Poprvé se tak víno z botanické zahrady nabízelo mimo její areál. Díky této úspěšné spolupráci se kmotry vín ročníku 2016 z vinice sv. Kláry stali kromě odpovědného vedoucího Vinného klubu Bokovka Romana Novotného i režisér Jan Hřebejk a umělecký fotograf Tono Stano. 

Vína zakoupíte v historickém viničním domku, kde se nachází útulná vinotéka sv. Klára. V horkém létě se tu můžete skrýt před slunečním žárem nebo se usadit venku na terase uprostřed vinohradu a se sklenkou v ruce si vychutnat netradiční výhled na panorama Prahy.

Expozice výroby vína je přístupná pro veřejnost formou komentovaných prohlídek s průvodcem zakončených degustací. Termín prohlídky je nutné si rezervovat předem na adrese poukazy@botanicka.cz.

Podrobnosti, více informací a aktuální ceník najdete na: www.botanicka.cz.

 

Podělte se s přáteli: